nl

10 Buiten-speel-tips op Buitenspeeldag

08-06-2016 – Je bent een middag vrij, je verveelt je en je vriendjes zitten ook thuis. Maar het is mooi weer en dan is het vandaag ook nog eens nationale buitenspeel dag! Op zoek naar leuke dingen om te gaan doen vanmiddag? Linnaeushof geeft je wat tips:

1. Verstoppertje

Een ouderwets spelletje wat iedereen wel kent. Eén iemand “is hem”. Diegene moet de rest van de deelnemers gaan zoeken. Hij of zij begint op een afgesproken startplek met tellen tot bijvoorbeeld 30 seconden waarin de anderen zich kunnen gaan verstoppen. Na het tellen mag hij of zij gaan zoeken naar de verstopte mensen. Degene die als eerste gevonden wordt is hem het volgende potje! Tenzij er iemand van de verstopte deelnemers eerder bij de startplek is, dan degene die aan het zoeken is en “buutvrij” roept, voor zichzelf of voor de hele groep, dan begint het weer van voor af aan. Wie kan zich het beste verstoppen??

Linnaeushof-buiten-speel-tips-verstoppertje

2. Spoorzoekertje

Een soort verstoppertje, maar dit kan je in 2 teams spelen; de uitzetters, en de zoekers. De zoekers tellen tot een afgesproken aantal seconden, waarin de uitzetters een zo groot mogelijke voorsprong moeten creëren, ze doen dat door met krijt pijlen te tekenen op de grond in de richting waar ze naar toe gaan, maar kunnen ook af en toe een dwaalspoor zetten door een pijl 2 kanten op te laten wijzen, waardoor de zoekers moeten kiezen. Eén kant lijdt weer naar de volgende pijl en de andere loopt dood. Ook kunnen ze ondertussen opdrachten neer zetten voor de zoekers, bijvoorbeeld een aantal rondjes moeten draaien, of iets zoeken in de omgeving. Wanneer de uitzetters denken er wel te zijn, kunnen ze neer zetten: zoek ons nu maar, waardoor de zoekers in de omgeving kunnen gaan zoeken naar de uitzetters. Hierna kun je de rollen omdraaien!

3. Blikje trap

Een van de spelers word aangewezen als diegene die ‘hem is’. Je gaat met z’n allen rond een blikje (of bal of ander voorwerp) staan dat wordt weggeschopt door een van de spelers. Als dat het voorwerp word weggeschopt hebben de anderen de tijd om zich te verstoppen. De persoon die dan moet zoeken, moet eerst het blikje weer terugbrengen naar het beginpunt. Als je dan gevonden wordt laat hij dat weten door het blikje op de grond te tikken en jouw naam te noemen. Als je gevonden bent moet je bij het blikje gaan staan. Als er dan nog iemand is die niet gezien is en eerder bij het blikje is dan de persoon die aan zoeken is en het blikje weer wegschopt, kan iedereen die ‘er bij is’, weglopen en het hele spel kan opnieuw beginnen. Het spel eindigt als iedereen ‘er bij’ is.

blikkie trap

4. Balsport

Je kunt ook altijd een veldje opzoeken in je woonwijk, en met de jongens en meisjes daar kun je allerlei sporten/spelletjes doen, bijvoorbeeld een potje voetbal, of trefbal, met een bal en een veldje zijn eindeloos veel mogelijkheden.

5. Hutten bouwen

Je neemt wat spulletjes mee; kleden, touwen, stoelen, stokken. Je zoekt een mooi plekje op in de achtertuin of in een bosje en gaat met de spullen die je hebt een mooie hut proberen te bouwen. Je kunt natuurlijk ook nog spullen uit de natuur gebruiken! Laat zien hoe creatief jij bent.

Hutten bouwen

6. Tikkertje

Eén iemand “is hem”. Diegene gaat proberen de anderen te tikken, wanneer je getikt bent, ben je af. Je mag dan niet meer meedoen of je moet de tikker helpen. Er zijn heel veel verschillende opties voor wanneer je getikt bent, bijvoorbeeld dat je dan moet aansluiten bij de tikker en een lange ketting maakt tot iedereen bij de ketting zit. Of wanneer je getikt bent stil moet blijven staan tot iemand die nog niet getikt is door je poortje kruipt of bokje springt over je rug. Eindeloos veel opties! Verzin gerust zelf ook nieuwe regels om het nog leuker te maken…

7. Met water spelen

Pak de tuinslang, waterballonnen en je waterpistool en je kunt je uren vermaken. Wie wint het watergevecht? Of heb je een opblaaszwembad? Dan kun je natuurlijk gewoon lekker zwemmen in je eigen tuin!

water balonnen

8. Knikkeren

Ouderwets, maar nog steeds heel erg leuk. Iedereen heeft wel ergens in de buurt een knikkertegel in de stoep, of een los knikker potje. Pak je knikkers er bij en daag je vriendjes en vriendinnetjes uit! Op een vooraf bepaalde afstand van de pot begin je, je rolt je knikker zo dicht bij mogelijk naar het potje toe. Wanneer iedereen een keer is geweest, mag degene die het dichtst bij het potje ligt weer voor de 2e keer enzovoort tot iedereen is geweest. En dat gaat door tot iedereen zijn of haar knikker in het potje heeft geknikkerd!

9. Rolschaatsen/skeeleren

Heb jij ze nog, skeelers of rolschaatsen? Doe je beschermers aan, je helm op en ga lekker scheuren door de straten! Wie is er het snelst, wie doet de mooiste tricks, wie gaat er winnen? Wel uitkijken voor verkeer!

10. Heitje voor een karweitje

Je bent aan het sparen voor een nieuwe fiets, skateboard of iets anders en je wilt dat het sparen wat sneller gaat. Trommel wat vriendjes op of ga alleen de buurt langs, bel bij je buurtbewoners aan en vraag of ze nog een klusje hebben. Misschien verdien je dan wel €0,50 met bijvoorbeeld auto’s wassen, oud papier wegbrengen, honden uitlaten, een boodschapje doen of een ander leuk klusje.

Zo zie je maar weer, er is genoeg te verzinnen! Wat ga jij vandaag doen?
Fijne Buitenspeeldag!

10 Buiten-speel-tips op Buitenspeeldag
Linnaeushof gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. | OK Lees hier meer over het gebruik van cookies.