Waarom is spelen belangrijk voor de hersenen?
Geplaatst op 16 november 2020
Geplaatst op 16 november 2020
Spelen is super leuk! En uit onderzoek blijkt dat spelen ook nog eens vet belangrijk is. Hoe mooi kan het leven zijn!?
Vanuit Linnaeushof legt professor Erik Scherder in een aflevering uit 2017 van het TV programma Het Klokhuis uit waarom spelen en bewegen zo belangrijk is voor de hersenen.
Spelen is een uitdaging voor kinderen. En wat je brein nodig heeft is een uitdaging. Spelen helpt je om vaardigheden te ontwikkelen waar je je hele verdere leven ontzettend veel plezier van hebt.
Door het spelen wil je je hersenen zo veel mogelijk prikkels geven zodat zij zo hard mogelijk aan de slag moeten. Het is ook elke keer anders. De voetbal komt steeds anders aan, als je op de trampoline springt is het elke keer anders en in ieder klimrek is het anders. Spelen is altijd anders en dat maakt waarom het zo rijk is voor het brein.
Een groot gedeelte van het brein dat heel positief reageert op spelen is je prefrontale cortex, het voorste gedeelte van je hersenen. Dat gedeelte heeft uitdaging nodig en wil juist die problemen oplossen die je tijdens het spelen tegen komt. Dat is leuk!
Je hersenen krijgen door te spelen meer contactpunten en moeten er voor werken. De doorbloeding neemt toe en het brein verrijkt zich.
De prefrontale cortex is een belangrijk gebied in je hersenen. Het is onder andere verantwoordelijk voor alles wat je onthoudt. Bijvoorbeeld als je een proefwerk moet leren. En in dit gebied neem je ook je beslissingen, je lost er je problemen op, je plant en nog veel meer.
Vanaf het moment dat je geboren wordt tot het moment dat je ongeveer 25 of 30 jaar oud bent ontwikkelt dit gebied in de hersenen zich. En het wordt steeds beter naarmate je het uitdaagt. Kortom, de prefrontale cortex is een heel belangrijk gebied in je hersenen waar je je hele leven lang plezier van hebt. Dus spelen maar!
Kijk bijvoorbeeld naar je motoriek. Tijdens het spelen moet je je goed vasthouden. En je hebt kracht en balans nodig. En wat je voelt met je handen gaat ook je brein in. En als je andere kinderen tegen komt moet je leuke problemen oplossen. Je moet even nadenken. Als jij links gaat, dan kan de ander er rechts langs, of andersom.
Dus zoals je je spieren kunt trainen met gewichten kun je ook je hersenen trainen door te spelen. Je wordt er slimmer van. Je brein wordt complexer. Je kunt tijdens je leven steeds meer grote problemen oplossen. En soms heb je maar één probleem en kun je zelfs meerdere oplossingen bedenken, dat is natuurlijk fantastisch!
Uit onderzoek is gebleken dat steeds meer kinderen minder buiten spelen en steeds vaker in hun eentje op de bank aan het gamen zijn. Dat is natuurlijk hartstikke leuk, zeker op een druilerige middag. En een digitaal spelletje kan behoorlijk uitdagend zijn voor je hersenen, maar je beweegt niet. Terwijl dat bewegen juist zo gezond en goed voor je is! Niet alleen voor je lichaam, maar ook voor je hersenen. Want het zorgt voor een betere doorbloeding, waardoor je hersenen zich nog beter ontwikkelen.
Kortom; beweeg en speel!
Veel plezier!
Bestel je tickets alvast online.