nl | en

Historie van Linnaeushof

De mede grondlegger van Linnaeushof was Pieter Grijpstra (1920-1998). Hij woonde in Aalsmeer, waar hij tussen 1948 en 1964, als politieagent werkzaam was. Sociaal betrokken als hij was, richtte hij daar een afdeling van het Nederlandse Rode Kruis op. Als voorzitter regelde hij diverse acties voor de vereniging, zoals ledenwervingsacties, geldinzamelacties voor de watersnoodramp in Zeeland (1953) en acties voor de jeugdafdeling.

In 1955 werden de gronden, waarop nu de huidige speeltuin staat, ingericht met grote showtuinen voor bloembollen en de bestaande plantenkas werd omgetoverd tot een tropische plantenkas met meer dan 1000 soorten planten. Pieter Grijpstra opende hierin in die periode een miniatuur bloemencorso waarvan de baten geheel toekwamen aan het Rode kruis. In het voorjaar van 1956 opende het park onder de naam ‘Linnaeushof’, voor het eerst haar poorten. Toen al kwamen er zo’n dertigduizend bezoekers per jaar. Na een moeizame start met de bloemenshowtuin werd begin jaren zestig een start gemaakt met de aanleg van een kleine speeltuin. Deze speeltuin werd op 15 mei 1963 door Godfried Bomans geopend.

Oude taferelen Linnaeushof

Zoon Frits Grijpstra (1947-1998) werkte sinds 1969 mee in het bedrijf en de familie begon aan een reeks succesvolle jaren, waarin het bezoekersaantal van Linnaeushof groeide naar ruim driehonderdduizend bezoekers per jaar. De bloemen en planten maakten steeds meer plaats voor speelgelegenheid. Grote investeringen in attracties en nieuwe speeltoestellen en een streng beleid ten aanzien van de speelveiligheid leidden tot een uniek recreatiepark. Samenwerkingsverbanden werden aangegaan en Linnaeushof groeide uit tot “Europa’s Grootste Speeltuin“.

Vanaf 1999 heeft Sander Grijpstra, de derde generatie, het stokje overgenomen en is mede onder zijn dagelijkse leiding het beleid met succes voortgezet. Dat Linnaeushof een bedrijf is met behaalde successen en potentie voor de toekomst heeft ook Aspro Ocio S.A. gezien, een multinational uit Spanje welke in 2012 Linnaeushof onder haar hoede heeft genomen. Deze organisatie bestaat sinds 1991 en bezit en exploiteert in acht Europese landen 41 in- en outdoor waterparken, aquaria, dierentuinen en vakantieparken. Gezamenlijk trekken deze parken jaarlijks meer dan negen miljoen bezoekers.

Zwart wit linnaeushof

Actief spelen, dat is het motto waarmee de familie Grijpstra de speeltuin oprichtte, en dat geldt ruim 50 jaar later nog steeds. Door de keuze van speeltoestellen, waarbij kinderen zelf moeten bewegen, hun eigen energie en fantasie moeten gebruiken, is Linnaeushof uniek. Zeker in het huidige tijdperk, waarin kinderen steeds minder buiten spelen en overgewicht toeneemt, is de waarde van een dag spelen in Linnaeushof groot. Linnaeushof is uitermate geschikt als dagje weg met het gezin, maar is ook voor schoolreisjes en groepsuitjes een mooie locatie.

Linnaeushof gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. | OK Lees hier meer over het gebruik van cookies.